İmplant sonrası yemek, iyileşme sürecinin sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için kritik öneme sahiptir. Operasyondan hemen sonra hastaların tavsiye edilen beslenme programına uyması, hem sonuçların kalıcı olmasını hem de hastaların bu dönemi rahat geçirmesini sağlar. Peki, implant sonrası yemek ve beslenme nasıl olmalıdır?
İmplant tedavisi, diş eksikliklerinin giderilmesine yönelik bir yöntemdir. Bu yöntem, kendi içerisinde farklı aşamalardan meydana gelir ve genel hatları ile detayları şu şekildedir:
Konsültasyon: İlk olarak hastalar detaylı bir muayeneden geçirilir. Özellikle çene kemiği yoğunluklarının bu prosedür için uygun olup olmadığına veya kemik grefti gerekip gerekmediğine bakılır.
Anestezi: Hastaların operasyon için uygun aday olduklarına karar verildikten sonra ameliyat tarihi belirlenir. İlk aşamada operasyon bölgesine lokal anestezi uygulanır. Bu sayede hastaların işlem sırasında ağrı duymaları engellenir.
Kesi: İşlem bölgesine bir kesi açılır ve yumuşak doku kaldırılarak çene kemiğine ulaşılır.
İmplant Yuvası: Özel bir aletle kemikte yerleştirilecek implant için yuva açılır. Yuvanın konumu hassas şekilde hesaplanır.
İmplant Yerleştirme: Açılan yuvaya implant yerleştirilir ve kesi kapatılarak operasyonun ilk aşaması tamamlanır.
Operasyonun ilk aşamasından sonra ortalama 1-4 ay kadar beklenir. Bu süreçte yerleştirilen implant ile çene kemiği birbirine kaynar. Kaynamanın tamamlanmasının ardından ise implanta kalıcı protez yerleştirilerek tedavi tamamlanır. Yapılan işlemin sonuçlarının kalıcı olması için hastaların implant sonrası yemek yeme süreçlerinde verilen tavsiyelere göre hareket etmesi gerekir.
İmplant tedavisinden sonra beslenme sürecinde hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Söz konusu hususlara ilişkin detaylar şu şekildedir:
Bahsedilen basit hususlara dikkat edildiğinde implant sonrası sıkıntılar ortaya çıkmaz ve hastalar bu süreci son derece rahat bir şekilde atlatır.
Bilindiği gibi tedavi kendi içerisinde iki aşamadan meydana gelir. Bahsedilen hususlar, tedavi sonrası iyileşme süreci için geçerlidir. Yani hastalar implant vidası takıldıktan sonra yemek yerken bahsedilen hususlara göre hareket etmelidir. İyileşme sürecinin tamamlanmasının ve kalıcı protezin takılmasının ardından ise bu kuralara ilk birkaç günün ardından uyulmasına gerek yoktur.
İmplant sonrası yemek, hastaların en zorlandıkları konulardan biridir. Beslenme alışkanlığının bir anda değiştirilmesinin hastaları zorladığı bilinen bir durumdur. Operasyondan çıkanlar, sonuçları korumak ve iyileşme sürecini rahat atlatmak için tavsiye edilen hususlara göre beslenmelidir. Bu noktada hastaların uyması gereken takvim genel hatları ile aşağıdaki gibidir:
Operasyondan sonraki ilk 2 saat boyunca hastaların herhangi bir şey yememeleri ve içmemeleri gerekir. Söz konusu süreçte kesilerdeki kanamaların durması ve iyileşmenin başlaması ise ilgili husus büyük bir önem taşır. İmplant sonrası yemek konusunda bu hususlar diş hekimleri tarafından da vurgulanarak hastalara aktarılır.
Operasyondan hemen sonraki zaman diliminde dokularda hassasiyet vardır. Ayrıca kesi de henüz iyileşmemiştir. Bu dönemde bölgedeki dokulara zarar verme ve kanamayı artırma riski olan aşırı sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durulmalıdır. Ilık ve yumuşak gıdalar tercih edilmelidir. Puding, çorba ve patates püresi gibi yiyecekler bu dönemde tüketilebilir.
İlk 24 saat boyunca hastaların ağızlarını çalkalamaması önemlidir. İmplant sonrası ağız çalkalamak, pıhtı oluşumunu engeller ve kanamanın artmasına neden olur. Ayrıca alkol ve sigara kullanımı da iyileşme süreci için olumsuz etki yapar.
Bu dönemde kesi halen iyileşmediği ve doku hassasiyeti devam ettiği için yumuşak gıdaların tercih edilmesine, sert gıdalardan kaçınılmasına devam edilmelidir. Asitli ve baharatlı yiyecekler tercih edilmemeli, bol sıvı tüketilerek iyileşme süreci desteklenmelidir. İlk hafta, implant sonrası yemek konusunda kritik öneme sahiptir.
İlk haftanın ardından kesilerdeki iyileşme önemli ölçüde tamamlanmıştır. Hastalar bu dönemden itibaren sert gıdalardan kaçınmaya devam ederek normal beslenme rutinlerine dönebilirler. İmplant sonrası yemek, bu dönemde de aynı şekilde önemlidir.
İmplant sonrası yemek konusunda sıklıkla merak edilen hususlardan biri de süt ve süt ürünlerinin tüketimine dairdir. Süt ve süt ürünlerinin operasyonda sonraki ilk hafta tüketilmemesi önerilir. Bu durumun en önemli nedeni, özellikle fermente süt ürünlerindeki bakterilerin enfeksiyon riskini artırmasıdır. Normal şartlarda hiçbir risk oluşturmayan bu bakterilerin açık yaraya temas etmesi, istenilen bir durum değildir.
Sütün yine açık yarayı tahriş etme ve mide bulantısına neden olma gibi riskleri de vardır. Her ne kadar bahsedilen riskler düşük olsa da göz ardı edilmemelidir. Hastaların implant sonrası yemek konusunda diş hekimi tarafından verilen tavsiyelerinden çıkmaması gerekir.
İmplant sonrası yemek ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır
İmplant sonrası yemek ve beslenme konusunda hastaların öncelikle doktorlarının tavsiyelerini dikkate alması ve ilk zamanlarda sert gıdalardan kaçınması gerekir. Diş implantı yaptırdıktan hemen sonraki günlerde patates püresi ve çorba gibi gıdalar tercih edilmelidir.
İmplant sonrası yemek ve beslenmeyle alakalı dikkat edilmesi gereken hususların başında ilk 2 saat herhangi bir şey yenilmemesi ve içilmemesi gelir. Yaraların kapanmaya başlaması ve iyileşme sürecine geçilmesi için söz konusu husus önem taşır. Ayrıca bu süreçte ağız da çalkalanmamalıdır.
Süt ürünlerinin içerisinde yer alan bakterilerin açık yaralara temas etmesi, enfeksiyon riskini artırır. Bunun yanı sıra sütün tahriş edici özelliği de vardır. Diş sağlığı ve iyileşme süreci için ilk bir hafta süt ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Vidanın takılmasının ardından hastalar çorba ve püre türünden gıdaları tüketebilir. İlk zamanlarda çiğneme gerektiren gıdaların tercih edilmemesi önemlidir.
İlk 24 saat dişlerin fırçalanması tavsiye edilmemektedir. Ancak daha sonraki süreçte ilgili bölgeye büyük bir hassasiyetle yaklaşılarak dişler fırçalanabilir. Ağız hijyeni, diş ve diş eti sağlığını olumlu olarak etkilediği gibi iyileşme sürecini de destekler.
İmplant vidasının takılmasının ardından osteointegrasyon süreci beklenir. Bu süreç, yerleştirilen vida ile çene kemiğinin kaynaşmasıdır. Ortalama olarak 1-3 ay kadar sürer. Bazı hastalarda bu süre daha uzun olabilir.